Tekstvak: Wie we zijn

De boerderij

Zorgboerderij “Tro Tardi” is gelegen in Alblasserdam en kijkt uit op de molens van Kinderdijk. De boerderij is een combinatie van een veehouderij met vleeskoeien en kalveren en een paardenhouderij met enkele pony’s en paarden. Ook zijn er kleine dieren aanwezig als honden, katten, konijnen en cavia’s. De boerderij is eigendom van de familie Rietveld.

 

Hoe de zorgboerderij is ontstaan

Zorgboerderij “Tro Tardi” is in maart 2007 opgericht door Leonie Rietveld. Zij heeft een middelbare opleiding vee– en paardenhouderij gevolgd en is daarna met paarden gaan werken. Om anderen het paardrijden aan te leren heeft zij vervolgens een opleiding gevolgd tot paardrijdinstructrice waardoor zij in aanraking is gekomen met mensen met een verstandelijke beperking. Dit was zo’n succes dat Leonie de combinatie van het werken met paarden en zorgvragers wilde uitbreiden. Daarom heeft Leonie passende opleidingen gevolgd, zich aangesloten bij Zorgboeren Zuid-Holland en is zij deze zorgboerderij begonnen om zinvolle dagbesteding te bieden aan mensen die dit nodig hebben. Inmiddels is de zorgboerderij dan ook flink gegroeid en wordt er zelfs Natural Horsemanship en coaching met paarden aangeboden voor zorgvragers en geïnteresseerden van buitenaf. Daarnaast zijn er nieuwbouwschuren gerealiseerd ten behoeve van het dierenwelzijn en de zorg dat mede mogelijk is gemaakt door Gemeente Alblasserdam, Provincie Zuid-Holland en de Europese Unie via de POP subsidie Leader.

 

Doelstelling & karakter van de zorgboerderij

Doelstelling is het aanbieden van zinvolle dagbesteding waarbij het behouden en eventueel verder ontwikkelen van de mogelijkheden van de zorgvrager voorop staan.

 

Karakteristiek voor de zorgboerderij zijn:

· rust, ruimte en regelmaat

· sociale interactie

· humor

· omgang met paarden, koeien en kleine dieren

· kwaliteit en veiligheid

 

Visie

Onze visie is dat mensen, met of zonder beperking, een plek vinden waar zij tot rust kunnen komen en zichzelf kunnen zijn.

 

Kwaliteit & veiligheid

Zorgboerderij “Tro Tardi” is, als één van de eerste zorgboerderijen in de Alblasserwaard, voorzien van het landelijke kwaliteitskeurmerk voor zorgboerderijen. Dit betekent dat de zorgboerderij werkt volgens bepaalde kwaliteit– en veiligheidseisen en in staat is om kwalitatieve zorg te verlenen op het bedrijf.

 

Stagiairs van diverse lagere en middelbare scholen kunnen op ons bedrijf terecht voor een kortere of langere stageperiode doordat wij een SBB (vroeger Aequor en Calibris) erkend leerbedrijf zijn.

 

Ook zijn wij in het bezit van het veiligheidscertificaat van Stichting Veilige Paardensport. Dit certificaat waarborgt het veilig werken met paarden op en rondom het bedrijf.

 

Hart van Nederland filmt op de zorgboerderij!

In 2015 heeft Mirella van Markus, presentatrice van Hart van Nederland, een bezoek gebracht aan onze zorgboerderij. Nieuwsgierig? Bekijk het filmpje door op het linkerplaatje te klikken.

 

Een unieke boerderij met veel diversiteit